Batteriet i din elcykel kan vara en dödsfälla

elcykel

Det finns idag hundratusentals elcyklar och elsparkcyklar i de svenska hemmen och i takt med att antalet eldrivna cyklar ökar, ökar även bränderna kopplat till litiumbatteriet som de drivs av. Detta enligt siffror från MSB*. Många vet inte att batterierna som man laddar i hallen i själva verket kan innebära en livsfara om de börjar brinna.

Litiumbatterier är en värdefull uppfinning som återfinns i de flesta av våra hushållsapparater, batteridrivna verktyg, mobiltelefoner och eldrivna fordon så som elcykeln och elsparkcyken. Men när ett litiumbatteri utsätts för stötar eller smällar finns det en risk att det utlöser en kedjereaktion som är extremt svårsläckt.

– Röken som bildas är livsfarlig att andas in. De larmställ som våra brandmän har när de rycker ut släpper igenom röken från en litiumbrand efter bara någon minut, så pass giftig är röken. Rökutvecklingen sker dessutom oerhört snabbt, säger Daniel Friberg på Presto Brandsäkerhet.

Brandrisken ökar drastiskt när det handlar om just elcykeln och elsparkcyken, eftersom dessa ofta utsätts för smällar och stötar när man hanterar dem. Om du vet om att ditt batteri har blivit utsatt för en smäll så är det viktigt att kontrollera batteriet hos en reparatör. Dessutom ser vi en hel del brister i hanteringen när man laddar sitt batteri.

– De allra flesta tar med sig batteriet in i huset eller i lägenheten, eftersom det finns en viss stöldbenägenhet. Dessutom väljer många att ladda batteriet över natten oövervakat, det är något av det farligaste man kan göra, säger Daniel.

Våra fem viktigaste tips vid en litiumbrand

  1. Se till att ha rätt brandsläckare.
    Traditionella brandsläckare fungerar inte på en litiumbrand. Det vi vet är att kylning under längre tid är det enda som är effektfullt när ett litiumbatteri brinner. Vet du om att du har många produkter med litiumbatterier hemma så se till att ha en speciell litiumbrandsläckare om olyckan är framme.
  2. Utrym och larma.
    Om batteriet börjar brinna inomhus, gör en snabb riskbedömning om du kan använda din litiumbrandsläckare för att släcka branden. Om branden blivit för stor eller om du inte har rätt släckare, så ska du utrymma direkt och larma 112.
  3. Ladda rätt och säkert.
    Batteriet ska alltid laddas under uppsikt, aldrig i ett annat rum eller när du sover. Koppla ur laddaren när batteriet är fulladdat eller använd en timer, annars finns det risk för överhettning. Viktigt att alltid använda original laddare.
  4. Var uppmärksam mot skador
    Den främsta orsaken till att en brand uppstår i ett litiumbatteri är att det utsatt för en eller flera smällar och utlöser en kedjeredaktion. Var försiktig om du ramlat med cykeln och lämna in batteriet för reparation eller ersätt med ett nytt. Det är en av de främsta orsakerna till att en brand uppstår.
  5. Ladda på ett säkert underlag
    En bra tumregel är att ladda batteriet på ett säkert underlag, undvik ett brandfarligt material och brandfarliga föremål i närheten.


*Statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Rapport finns här.

För mer information, vänligen kontakta:
Daniel Friberg, marknads- och kommunikationschef på Presto
Mejl: [email protected]
Telefon: 010-452 04 46.

Om Presto Brandsäkerhet AB
Presto Brandsäkerhet AB grundades 1959 och är Nordens ledande aktör inom brandsäkerhet. Genom helhetslösningar, utbildningar och abonnemangstjänster skapar vi brandsäkra miljöer för små och stora företag i hela Norden. Varje år besöker vi 60 000 kunder, utbildar 40 000 deltagare och återvinner 100 000 brandsläckare vid vår anläggning i Katrineholm. Det är så vi skapar ett tryggt, modernt och hållbart brandskydd. Presto omsätter drygt 1 miljard kronor. Läs mer på www.presto.se.

Anpassa
Den här webbplatsen använder sig av cookies för att ge dig som besökare tillgång till olika funktioner som underlättar ditt användande av webbplatsen.